Adventskalender 2017: 2. desember

Freddies skygger er navnet på forfatter Marianne Tinnås nyeste bok, utgitt på Spinnerigården forlag nå i høst. Vi siterer fra forlagets omtale av boka:

«Faren er tysk soldat og desertør fra første verdenskrig som i 1916 strander i Norge med luftskipet Zeppelin L 20. Han gifter seg og stifter familie i Åsen i Nord-Trøndelag. Selv om han dør i New York som amerikansk statsborger to år før den tyske invasjonen av Norge i 1940, blir etterkommerne i Norge likevel ansett som tyske. Datteren Freddie blir til slutt nødt til å flykte fra Trondheim over fjellet til Sverige etter at hun har hjulpet lillebroren. Han hadde flyktet en måned før henne etter at tyske myndigheter hadde tvunget ham til tjenestegjøring for Wehrmacht på Østfronten. På Kjesäter flyktningmottak tror Freddie hun er i sikkerhet, men hennes halvt tyske opphav gjør at hun blir mistrodd og stemplet som tyskerhore. Både hun og lillebroren blir etterforsket for landssvik. Selv om sakene blir henlagt, følger rykter og sladder dem i mange år.»

Faren i familien var Richard Wiebach (1892–1938) fra Bernburg. Etter at «L 20» strandet i Rogaland, ble han sammen med ni andre internert på den tyske hjelpekrysseren «Berlin» i Hommelvik. «Berlin» søkte nødhavn i Trondheim 16. november 1914. Norge var nøytralt, og skipet og besetningen på 462 mann ble snart internert i Hommelvik. «Berlin» ble høsten 1917 flyttet til Lofjorden og lå der til sommeren 1919, et halvår etter krigens slutt. Flere av de internerte ble igjen i Norge, og tre av dem stiftet familie i Åsen.

Boka er til salgs i alle landets bokhandlere, eller direkte fra Spinnerigården forlag (http://www.sonconsult.no).